Card image cap

TEOG/LGS/LYS/ YDS /KPSS/ OKUL BAŞARISI ve SINAV STRESİ

Geleceğimiz sınavlardan elde ettiğimiz başarılar doğrultusunda şekillenmektedir. Söz konusu geleceğimiz olduğu için de stres, heyecan, kaygı, güvensizlik ve sinirlilik gibi hayatımızı olumsuz etkileyen durumlar işin içine girmektedir.

Bu belirttiğim durumların az seviyede gözlenmesi faydalıdır, öğrenmeyi artırır. Ancak sınav öncesi öğrencilerin üzerinde büyük bir yük oluşmakta ve beklentiler yüksek olmaktadır. Beraberinde stres, endişe ve kaygıyı yükseltmekte, beynin biyokimyasal yapısını değiştirmekte, bu etkenlere bağlı hormonal salgılar artmaktadır. Bu da öğrenme yeteneğini düşürür. Bu düşüş tekrar kaygı ve strese neden olur. Bu durum yeniden hormon seviyesinin artmasını tetikler. Bu şekilde bir kısır döngü meydana gelir.

Böyle bir kısır döngü sonucu başarısızlık ihtimali yüksektir. Sınav kaygısının duygusal, zihinsel ve davranışsal bir takım belirtileri olur. 

 

Duygusal belirtileri


Yanlış anlamalar ve bu anlamalara dayanarak yapılan hatalı yorumlar, alınganlık, eleştiriye kapalı olma ya da çok fazla eleştirme, olaylara ve kişilere negatif ve güvensiz yaklaşma, çabuk sinirlenme, tutarsız tepkiler ve söylemler,

kişiselleştirme ve sorun odaklı davranma eğilimi, uykuya dalmakta güçlük çekme, yemek yiyememe, iştah azlığı veya tam tersi, hayattan zevk alamama, başarısız olursam korkuları, yeterince çalışmadığı için kendini suçlama, kesinlikle başarılı olamayacağım yargıları, sürenin çok yetersiz olduğunu, hiç bir şey hatırlamadığını, hiç bir şey bilmediğini, düşük not alacağını, diğerlerinden farklı olduğunu, daha zayıf ve beceriksiz olduğunu, aile ve yakınlarını hayal kırıklığına uğratacağını, kaybederse asla tekrar denemeyeceğini ya da kendini

toparlayamayacağı düşünceleri ortaya çıkabilir.

 


Zihinsel belirtileri


Kaygının zihinsel belirtileri özellikle öğrenmenin kilitlenmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kaygı ile beyinde artan stres salgıları beyin biyokimyasında normal işleyişten farklılaşmaya neden olur ki bu şu anlama gelir. Beyin öğrenmek için yani algılama, anlama ve kaydetme ile ilgili kullanacağı enerjiyi kaygının dindirilmesinde harcayabilir. Böyle bir durumda, kişi adaptasyon sorunları, dikkatini toplayamama, konsantrasyon bozulmaları gibi sorunlar yaşar ve sıralı bir yaşantı olan öğrenme sağlıklı oluşamaz.

 

Davranışsal belirtileri

 
Sıkıntılı, tedirgin, oturduğu yerde hareketli, elini kolunu koyacak yer bulamaz halde olan, sık sık parmaklarını çıtlatan, konuşurken vücudunun bir parçası ile ya da devamlı giysileri ile oynayan ya da tamamiyle hareketsizleşmiş, düzensiz solunum, çarpıntılar, baş dönmesi, titreme, ateş basması, kassal yorgunluk, uyuşma gibi dışa vurumlar gözlenebilir. Karar alma ve uygulama becerilerinde zayıflama, tutarsız mesajlar verme, pasif-sert savunma yapılanmaları gibi kişinin performansını ve uyumunu engelleyici davranış biçimleri gelişir.

 

Konsantrasyon-algı-motivasyon konularında zorluk çeken herkes yararlanabilir. TEOG, LGS, YDS, KPSS ve LYS sınavlarına girecek olan öğrenciler yaşamlarının dönüm noktasında oldukları için dikkatlerini toplamalarında ve sınav kaygısını yenmelerinde büyük yarar görmektedirler. Yöntem genel anlamda bütün öğrencilerin akademik performansını yükseltir. Yelpazenin bir ucunda konsantrasyon düşünülürse konsantrasyonun düzelmesinden başlayarak motivasyon yükselmesi, kendine güven, iletişim, hafıza, kolay öğrenme, yaratıcılıkla devam ederek kişisel gelişim ile diğer ucunda son bulur.

Eğitim sonrası öğrenciler girdikleri sınavlarda; çevrelerine bir duvar çekerek tamamen sınava odaklandıklarını ve çevrelerinde kimsenin bulunmadığı hissini yaşadıklarını veya soruları evde yanıtlarmış gibi rahat hissettiklerini söylemektedirler. 

Derse odaklanma sorunu yaşayan öğrencinin,  dinletilerden sonra dikkatini toplayıp, derse yoğunlaştığı için notları da yükselmektedir.

Öğrenci az zaman harcayarak, hızlı bir tempoda öğrendiği için tüm derslerini hazırlamaya yetişecek vakti bulmakta ve akademik performansını gözle görülür biçimde yükseltmektedir.

 

2004-2005 yıllarında, Antalya da  52 okul öğrencisi üzerinde yapılan bir çalışmada ;

 

Sorgulanan maddeler

Değişim oranı

Sınav stresini yenme

% 180

Sevilmeyen derslere odaklanma

% 91.3

Derslere isteklilik

% 60.9

Özgüven

% 71.9

Hedefe odaklanma

% 71.8

Hafıza

% 63.9

Dersi bozan durumların azalması

% 108

Zamanı iyi kullanma

% 73.9

Motivasyon

% 41.5

Sevdiği derslere daha çok isteklilik

% 14.5

 

Eğitim sonrası öğrencilerin performansında ortalama % 77.8 lik bir artış elde edilmiştir.